fbpx
Vedecká štúdia o pive od Maravaru

Pozitívna vedecká štúdia o pive a jeho vplyve na zdravie poteší každého milovníka tohto nápoja. My sme vám predstavili dokonca niekoľko z nich.

Vedecké štúdie o pive – črevný systém

Vedecká štúdia o pive pracovníkov univerzity Nova z portugalského Lisabonu potešila jeho milovníkov. Podľa výsledkov publikovaných v časopise American Chemical Society´s Journal of Agriculture and Food Chemistry, hovoria o fakte, že po každovečernom malom pive prispejete k lepšiemu stavu vašich čriev. Odborníci potvrdili, že pivo má schopnosť posilniť zdravé, prospešné baktérie, ktorých úlohou je ochrana pred infekciami a ochoreniami. Môžu za to látky polyfenoly, ktoré radíme medzi rastlinné zlúčeniny. Evidujeme ich v jačmeni, pivovarských kvasinkách a chmeli. To platí aj pre nealkoholické pivo. Táto štúdia bola realizovaná na mužoch vo veku 23 až 58 rokov.

Vedecké štúdie o pive ohľadom čriev

Muži boli pred výskumom zdraví, následne po dobu štyroch týždňov vypili pri večeri pivo. Dôležité bolo, že nesmeli meniť svoj pohybový ani stravovací režim. Pred aj po teste im boli odobraté vzorky stolice a krvi. Vyšetrenia v laboratóriách ukázali, že sa im až pozoruhodne zlepšil stav čriev. Konkrétne išlo o pivo Super Bock (325 ml), ktoré im malo dopomôcť k rozmanitejšej črevnej mikroflóre. Analýza stolice prezradila, že sa v črevách zvýšil počet baktérií o 7 percent. Evidovaný bol aj pestrejší súbor mikroorganizmov a zvýšená hladina fekálnej alkalickej fosfázy, čo síce znie strašidelne, ale ide o pozitívnu vec.

Túto štúdiu vysvetľovala aj jej hlavná autorka Ana Faria. „Pivné polyfenoly sú schopné sa dostať do čriev, kde pozitívne ovplyvnia rast baktérií. Niektoré pivá navyše môžu obsahovať žive kvasné mikroorganizmy. Jedna z najväčších celopopulačných štúdií hodnotiacich variabilitu črevnej mikroflóry u zdravých ľudí ukázala, že konzumácia piva má kľúčový vplyv na celkové zloženie mikroflóry. Vzhľadom k významu črevnej mikrobioty v patofyziológii kardiovaskulárnych ochorení, diabetesu a obezity by regulácia črevnej mikroflóry mohla predstavovať ďalší mechanizmus pozitívnych účinkov piva na zdravie.“

Vedecké štúdie o pive – cvičenie

Zlatistý mok si radi doprajú aj ľudia, ktorí pravidelne cvičia. Ako uvádza ďalšia vedecká štúdia o pive, vôbec nemusí ísť len o chuťový pôžitok. Web menshealth.com uviedol aj určité presné výskumy. Jeden z nich sa venoval spotrebe piva po vytrvalostnom športe. Výsledky preukázali, že svetlé pivá by mali byť pozitívnou pomôckou pre regeneráciu po cvičeniach, pri niektorých aspektoch až v takej miere ako voda. Komplexný prehľad zverejnil časopis International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

Ide o pivo, ktoré obsahuje menej ako 4% alkoholu. To bolo označené za účinný hydratačný prípravok po tréningoch. Vypiť by ste mali len jedno alebo dve pivá. Ako hovorí Jaison Winne, doktorand na univerzite Old Dominion University a spoluautor recenzie, je dobré si pivo dať s jedlom alebo iným nealkoholickým nápojom. Bez neho alebo iných tekutín môže telo oslabiť. Pivo obsahuje antivírusové a antioxidačné rastlinné zlúčeniny či polyfenoly, ktoré sú schopné posilňovať imunitný systém a eliminovať riziko infekcie dýchacích ciest. Tá sa objavuje práve pri ťažkých tréningoch.

Vedecké štúdie o pive – kardiovaskulárny systém

Pivo s vínom pozitívne ovplyvňujú kardiovaskulárny systém. Potvrdzuje to vedecká štúdia o pive a víne od talianskych vedcov. Piť by ste ho mali pravidelne, no mierne. Pomocou štatistického prístupu metaanalýzy štúdia kombinovala viaceré vedecké práce, ktoré boli uskutočnené po celom svete počas viacerých rokov. Študované boli údaje o viac ako 200 000 osobách, pri ktorých je zvyk piť alkohol rizikovým faktorom rozvoja jednej z kardiovaskulárnych chorôb.

Vedecké štúdie o pive ohľadom srdca

Ako sa ukázalo, stredná spotreba vína, teda asi dva poháre u žien aj mužov, znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb až o 31%. Pri pive ide o 0,5 litrový nápoj s 5% alkoholu. Vyjadrila sa k tomu aj autorka Simano Costanzo. „Podľa našich štúdií sme samostatne skúmali pivo a víno. Pri nich došlo k zníženiu rizika krardiovaskulárneho rizika. Mierne a nízke užívanie potom, s nárastom počtu dní, preukázali čoraz pozitívnejšie účinky. Pre tieto výsledky sme spracovali až 12 rôznych štúdií, čo nám pomáha porovnávať spotrebu piva a vína. Pozitívne krivky oboch nápojov sa takmer prekrývali.“

Vedecké štúdie o pive – kosti

Teraz sa budeme venovať ženám. Vedecké štúdie piva skúmali ich posilňovanie kostí. Tie, ktoré pijú pivo v rozumnej miere, to dokážu dosiahnuť. Prišla s tým štúdia španielskeho vedeckého tímu publikovaná v magazíne Nutrition, Výsledky preukázali na vzorke 1700 respondentiek, že hustota kostí bola naozaj lepšia u tých ženách, ktoré pijú pivo v menšom množstve, na rozdiel od abstinentiek. Dôvodom by mali byť hormóny, ktoré sa v tomto nápoji nachádzajú.

Osteoporóza trápi ženi veľmi často hlavne po menopauze. Môže spôsobovať zlomeniny kostí vo vyššom veku. Vedecké tímy sa už roky snažia nájsť podporné látky, ktoré by kosti spevnili. Vedci z University of Extremadura v Cáceres uvádzajú, sa budú látkam ako fytoestrogény určite viac venovať. Zmerali hustotu kostí dobrovoľníčok v prstoch, ich vek bol v priemere 48 rokov. V úvahu sa bralo aj požívanie alkoholu a ich hmotnosť. Ženy v skupine stredné či ľahké konzumentky, ktoré prijmú 280 gramov alkoholu za týždeň, disponovali vyššou hustotou kostí ako abstinentky.

Pivo ako tekutý chlieb

Nie nadarmo sa hovorí, že pivo je tekutý chlieb. Obsahuje totiž veľké množstvo živín. Ak sa bavíme o vitamíne B alebo bielkovinách, poráža v tomto smere aj víno. Pri antioxidantoch si môžu podať ruky, no špecifické antioxidanty nakláňajú misky váh na stranu zlatistého moku. Dôvodom je chmeľ a jačmeň, ktoré sa využívajú na výrobu piva. Vedecké štúdie o pive preukázali, že tieto zložky obsahujú iné flavonoidy ako tie, ktoré sa využívajú pri tvorbe vína.

Späť k vedcom. Jedným z nich je Charlie Bramforth, ktorý pôsobí ako profesor pivovarských vied na Kalifornskej univerzite. Podľa jeho slov pivo nad vínom vyhráva, ak sa bavíme o vitamínoch V, foláte, niacíne a fosfore. Disponuje aj zaujímavým množstvom vlákniny a bielkovín. Osteoporóze dokáže predchádzať kremík. Profesorov výskum naznačuje, že pivo by malo disponovať prebiotikami, ktoré sú prospešné pre črevné baktérie.

A teraz vedecké štúdie piva pozitívne pre potencionálnych cukrovkárov. Štúdia publikovaná v časopise Európskej asociácie pre štúdium diabetu hovorí o tom, že ľudia, ktorí vypijú pohár piva 3 až 4-krát za týždeň, majú o 21% nižšie riziko vzniku cukrovky.

Pomôže aj srdcu

A čo srdce? Aj tu sa častejšie stretávame s vínom. No ale pozor. Aj pitie piva môže pomôcť. Predbežná štúdia, ktorá bola prezentovaná v rámci vedeckých zasadnutí American Heart Association v roku 2016, skúmala po dobu 6 rokov až 80 000 osôb a zistila, že tí, ktorú pili pivo v rozumnej miere bol najpomalší pokles hladín lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) resp. dobrého cholesterolu, ktoré pozitívne vplývajú na elimináciu rizika kardiovaskulárnych chorôb. Tento výskum tiež preukázal, že muži, ktorí už dostali srdcový infarkt, no potom pili pivo s mierou. Disponovali o 42% nižším rizikom smrti z dôvodu srdcovej choroby.

Ostatné články