Ochutnali ste už kávové pivo? Nie, nejde o žiadne pridávania umelých ingrediencií. S pivom sa totiž napijete aj z kvalitnej kávy.
Ak by sme celosvetovo vytvorili určitú anketu ohľadom toho, ktoré nápoje sú na našej planéte najviac populárne, pivo s kávou by boli vo výsledkoch mimoriadne vysoko. A čo tak to dať dohromady a vyskúšať kávové pivo? Možno ste to netušili, ale jeho história siaha niekde do polovice 90. rokov minulého storočia. Od tej doby bolo na trh uvedených niekoľko kávových pív a hlavne v rámci remeselného pivovarníctva si budujú svoje meno.
Presne tak, ide naozaj o pivo s pridanou kávou. Aký jej druh použiť, koľko a kedy sa pridáva, to sa líši spolu s druhom piva. Podobne ako pri iných remeselných pivách, aj kávové pivo disponuje viacerými spektrami chutí a farieb. A presne toto pivári pre potešenie chuťových buniek vyhľadávajú. Zaujímavou informáciou je aj fakt, že toto pivo obsahuje kofeín. Jeho množstvo je ale pomerne nízke, pretože zastúpenie kávy je pomerne malé.
Úplne prvé komerčne distribuované kávové pivo bolo uvedené na trh v roku 1994 spoločnosťou New Glarus Brewing v americkom Wisconsine. Názov nemohol byť pochopiteľnejší – Coffee Stout. Že nešlo len o akýsi pokus-omyl, o tom hovorí aj strieborná medaila už o dva roky neskôr na World Beer Championships. Prišli však prvé vážne problémy. ATF (udeľujú licencie pre alkoholické a tabakové nápoje) kleplo na chvíľu výrobcom po prstoch a pozastavili výrobu kávových pív, pokiaľ sa nevyriešia problémy týkajúce sa obsahu kofeínu a jeho označovania. S ďalším zaujímavým kúskom prišiel v roku 1995 Dogfish Head Brewery so svojim pivom Chicory Stout, ktoré bolo vyrobené z mexickej kávy a praženej čakanky. V tom istom roku debutoval aj Double Black Stout od Redhook Brewing, ktoré je dodnes jedno z najžiadanejších pív tohto typu. Následne kávové pivo na trhu doslova vzlietlo a žiadne známky spomalenia badať nie je.
Na prvý pohľad je táto spolupráca nie veľmi pochopiteľná v jednom a tom istom nápoji. Ak sa to však všetko zrealizuje tým správnym spôsobom, príchute sú pozoruhodne úspešné a zaujímavé. Nejde len o ich kompatibilitu, dobre sa doplňujú a jeden z druhého vedia vylákať to najlepšie. Samozrejme musí ísť o čo najkvalitnejšiu kávu aj pivo.
V rámci remeselných pív poznáme širokú škálu príchutí. Ľudia obľubujú tie pražené, orieškové, ovocné či citrusové. A práve chuť kávy spadá do rovnakého chuťového spektra. Všetko je to postavené na správnom spárovaní správnej kombinácie chuti kávy s chuťou piva, s čím experimentujú zástupcovia remeselného pivovarníctva vo veľkom už približne 20 rokov. V pive aj káve sa nachádza nekonečné množstvo rôznych chutí, čím dostávame pri konečnom nápoji napríklad vanilkové, čučoriedkové, citrusové či kvetinové tóny. Nie každé párovanie malo ale úspech. A práve informácie o tom, čo nefunguje, sú veľmi cenné.
Zo začiatku boli Stouty jasnou a logickou voľbou. Bohaté chute a tmavá farba boli ideálne pri kombinácii s chuťami kávy. Bolo však jasné, že to pri nich nemôže skončiť. Dnes nájdete kávu v saison, kolsch, IPA, brown ale, golden ale, pale ale, cream ale, pšeničnom ale, ležiakoch či belgických pivách. Možností máte habadej.
Žiadne presné pravidlá neexistujú svojim spôsobom ani pri káve. Tá môže mať príchute podobné tým piva, ako napríklad korenisté či ovocné. V dnešnej dobe už pivovary spolupracujú priamo s blízkymi výrobcami kávy či kaviarňami, hlavne pri problematike praženia. To totiž zásadne ovplyvňuje chuť piva, čiže väzba medzi sládkom a pražiarom má určite zmysel. Káva sa do piva pridáva dvoma spôsobmi. Káva sa za studena pridá priamo do piva po fermentácii alebo počas nej sa pridá suchá kávová usadenina.
Káva uvarená za studena sa vyrába namáčaním mletej kávy v studenej vode po dobu 24 až 48 hodín, aby sme dosiahli vysoko koncentrovanú kávovú tekutinu. Na rozdiel od horúceho sparovania sa pri studenom extrahuje z mletých kávových zŕn chuť pomaly. Výsledná káva má nízku kyslosť a nedisponuje horkosťou. Studená káva je ideálna pre pridanie do piva po dokončení fermentačných procesov. Chuť dodáva kvôli tomu, že je koncentrovaná a pivo neriedi ako pri horúcej káve.
Ak doma radi experimentujete s pivom, kľudne sa na to dajte. Kávové pivo má svoje recepty, no je tu aj jedna zaujímavá a celkom jednoduchá možnosť. A to aj pre menej skúsených domácich sládkov. Ide o „Muddy Dublin“, čiže „Blatistý Dublin“. Ide o jednoduché naliatie espressa do pollitra Guiness. Pri varení je dôležité porozumieť rôznym záležitostiam. Najdôležitejšia je rovnováha. Pivo s kávou sa nesmú prebíjať. Čo sa týka kávy, dôležitá je čerstvosť. To by ste mali dosiahnuť návštevou miestnej pražiarne. Pri farbe kávy sa zlaďte s farbou samotného piva. Tmavšie štýly ako stouty či portery sa majú radi s klasicky napraženou kávou, pri IPA či blond ale skôr siahnite po menej praženej káve. Po pražení by ste mali kávu niekoľko dní nechať odpočívať. Stačiť by mali tri dni. Kávové zrná tak po upražení uvoľnia plyny ako síru či oxid uhličitý, teda zdroje príchutí, ktoré v pive určite nechcete mat. Množstvo kávy ktoré by ste mali použiť, sa bude líšiť od druhu piva. Ak pracujeme so silným imperial stout, charakter kávy by mal byť iný ako pri svetlom pive, kde by jej malo byť menej.
Veľký pozor si dávajte na okysličenie. Podobne, ako je kyslík nepriateľom piva, táto situácia môže nastať aj pri káve. Okysličenie môže viesť k podivnej príchuti zeleného korenia. Udržať kyslík mimo proces sa dá napríklad pri uzavretom systéme extrahovania mletej kávy priamo do piva na studenej strane. Pri studenom varení zdvojnásobte preplachovanie CO2. Do finálneho piva by sa nemala dostať ani pôda resp. rôzne usadeniny.
Stout
Porter
Ležiak
Brown Ale
IPA
Blonde
Pale Ale
Kentucky Breakfast Stout – Founder Brewing Company
Krajina pôvodu: USA . Michigan
Kalórie: 340
ABV: 12%
Degustačné poznámky: Plné telo, kakao, spálený dub, vanilka
Kentucky Breakfast Stout je vlajkovou loďou pivovaru Founders Brewing Co., ktoré debutovalo v roku 2002 a rýchlo sa stalo veľmi obľúbeným pivom. Jeho najlepšie vlastnosti sú spájané so zrením v sudoch po bourbonu. V roku 2004 sa dokonca stalo 2. najlepším pivom na svete. Čo to o ňom prezradila aj Monica Russel, zakladateľka a riaditeľka spoločnosti Acquired Coffee a preslávená baristka. Popisuje ho ako varené s intenzívnou kávovou arómou a chutí, dokonale vyvážené s čokoládovými tónmi a nádychom sladkostí. Jeho krémový, hladký povrch je ideálny pre popíjanie počas chladných zimných večerov.
Coffee Bender Brown Ale – Surly Brewing Co.
Krajina pôvodu: USA, Minnesota
Kalórie: 186
ABV: 5,5%
Degustačné poznámky: čokoláda, káva, zemitosť, svetlý ovos
Toto kávové pivo z Minneapolisu, vyrobené z chmeľov Willamette a Columbis a šiestich rôznych kvalitných sladov, je tmavé hnedé a disponuje len veľmi malou horkosťou. Ide o osviežujúce pivo a výraznými kávovými chuťami, za čo ďakuje guatemalskej káve. Vďaka kvasniciam anglického piva neruší silnými chuťami (samotného piva). Ako káva sa využíva ľadová od Coffee Bender. Pivo ocenia najmä skutoční milovníci kávy.
Merlin Milk Stout – Firetone Walker Mocha
Krajina pôvodu: USA, Paso Robles
Kalórie: 170
ABV: 5,5%
Degustačné poznámky: slad, dym, kakao, čokoláda
Kávový stout vyrobený preslávenými odborníkmi z kalifornského Firestone Walker. Oceňuje sa na ňom hlavne hladkosť. Varí sa z komplexnej sladovej zmesi. Pocítite výrazné tóny ovsených vločiek. Čo sa týka kávy, využíva sa zmes HoneyCo Coffee Roasters Colombia La Granadilla, ktorá disponuje čokoládovou chuťou kakaových zŕn.
Guiness Nitro Cold Brew Stout . niečo pre milovníkov Guinness
Krajina pôvodu: Írsko, Dublin
Kalória: 114
ABV: 4%
Degustačné poznámky: krémová a sladká káva, karamel, čokoláda
Znalec kávy Alex Mastin sa vyjadril, že na ňom oceňuje bohatú chuť. Podľa neho za to môže poriadne tmavá káva a špeciálne praženie. Pivo Guinness považuje za najlepšie pre výrobu kávového piva. Aj keď nejde o kombináciu pre každého, pri tomto tradičnom pive je vítanou.
Cigar City Cubano Style Espresso Brown Ale – najlepší kubánsky štýl
Krajina pôvodu: USA, Florida
Kalórie: 165
ABV: 5,5%
Poznámky k degustácii: karamel, polosladká čokoláda, nádych praženia
Po ochutnaní pocítite plnú chuť espresso zŕn kubánskeho štýlu, kakaových zŕn či vanilky. A práve bohatá aróma kávy a vyváženosť hladkého sladového tela piva sú mimoriadne cenené. Nechýbajú tóny suchých orechov či karamelu. Pre vzdanie holdu kubánskej kultúre sa využívajú zrná miestnej pražiarne Buddy Brew Coffee.
Sixpoint CREAM Blonde Ale With Coffee – krémová pochúťka
Krajina pôvodu: USA, New York
ABV: 7,2%
Poznámky k degustácii: med, sušienky, pražený slad
Osviežujúce kávové pivo, ktoré prináša aj zaujímavú krémovú jemnosť. Fascinujúca chuť, pri ktorej pocítite med či sušienky a to všetko postavené na základoch kukuričného sladu. Celej chuti ale dominuje robustná zemitá káva so stopami vanilky. Tá dostatočne pretrváva aj v záveroch.
Left Hand Milk Stout . mliečne prekvapenie
Krajina pôvodu: USA, Colorado
ABV: 6%
Degustačné poznámky: varená káva, horká čokoláda, karamelizovaný cukor
Kávové pivo, ktoré posúva svet tohto nápoja na úplne novú úroveň. Left Hand si buduje meno rôznymi spôsobmi, od charitatívnych aktivít až po inovatívne metódy varenia piva. Pre pivovar NITRO ide o skutočný klenot. Pri varení sa im podarilo namiešať nevídanú kombináiu mliečneho cukru, ka´vy a sladu s príjemnými chuťovými profilmi a hodvábnym záverom. Sladkosť mliečneho cukru zjemňuje typicky silnú chuť čierneho piva. Ide o vyvážený, bohatý a plný stout, ktorý veľmi pripomína čokoládové mlieko. Káva sa pridáva varená za studena.
Rouge Ales & Spirits Cold Brew IPA – najlepšie arómy
Krajina pôvodu: USA, Oregon
Kalórie: 222
ABV: 7,5%
Degustačné poznámky: kvetinový a korenistý chmeľ, robustný slad
Táto IPA má veľmi rubustnú chuť. Do každej šarže Rouge sa pridá 200 libier Stumptown Coffee. Na začiatok pri privoňaní pocítite intenzívne vône kávy, skoro ako pri privoňaní si k samotným zrnám. Chutiam dominuje slad, chmeľ a spomenutá káva. Dobré vyváženie, ľahko pražená chuť či jemné karamelové tóny, to sa spomína vo väčšine recenzií. Doplniť ale musíme aj stredné telo, vhodnú karbonizáciu alebo sladký a suchý záver.
Zaujal vás článok o kávovom pive? Viac zaujímavých príbehov o pivných štýloch nájdete na webe pivného wellnessu Maravar v sekcii blog, ktorý je situovaný v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci.