Ak ste presvedčení, že ste podobný názov chmeľu už počuli, nemýlite sa. Dokonca ide o ten istý. Ekuanot sa totižto ešte pred pár rokmi volal Equinox. Pôvodný názov bol ale HBC 666. A čo stálo za tou zmenou? Išlo o spor o ochrannú známku pri jeho pomenovaní. Za Ekuanotom stojí Eugen G. Probasco a James Perreault. Ich prvým známym počinom bolo skríženie divokého chmeľu z jedného súkromného pozemku so známou odrodou Warrior. Všetko to robili za účelom získania dostatočne vysokého obsahu alfa-kyselín oproti pôvodného Warrioru, čo malo priniesť aj vyššie zisky. Nešlo však vôbec o rýchly proces, veď testovanie trvalo neuveriteľných 13 rokov. Až po tejto dobe sa Ekuanot zaradil medzi dostupné odrody chmeľu na trhu.
Ako prvý pivovar ju začal využívať Sierra Nevada so svojim Audition 66. Prelom ale prišiel až vtedy, keď ho dopriali ich pivnému klenotu Ruthiess Rye IPA. Spomenúť však musíme aj sériu Harvest Single Hop IPA či využitie v pivovare Yakima Valley. Dnes už nejde o žiadneho malého chmeľového hráča. Počet výrobných hál a rozloha polí z roka na rok poriadne rastie…
Ekuanot môžeme zaradiť medzi tie odrody, ktoré prinášajú komplexnú škálu vôní a chutí. Očakávať môžete ovocné arómy ako limetka, pomaranč, jablko, citrón či iné tropické ovocia. K nim sa z času na čas pridajú aj bylinné tóny, ako napríklad šalvia a eukalyptus. V pozadí sa objavuje seno a céder. Zaujímavosťou sú aj výraznejšie tóny zelenej papriky, no to nemôžeme považovať za pozitívum a pivárov to môže odradiť.
V Maravare ho využívame na výrobu piva IPA 14. Pivo si môžete zakúpiť na tomto odkaze: https://www.pivnywellness.sk/wellness/ipa-14-american-ipa-05l-sklo/
Jedinečné chuťové a aromatické profily dopomohli Citre zobrať svet remeselného piva útokom. Ide o odrodu chmeľu s neobyčajne vysokým obsahom alfa kyselín s hladkými zmesami citrusových a kvetinových vlastností. Medzi špecifické arómy Citry patria citrusy, broskyňa, grapefruit, melón, egreľ, limetka, liči či mučenka. A aj kvôli nim je obľúbená po celom svete.
Citra bola vyvinutá spoločnosťou Hop Breeding Company (HBC), ktorá sa rozhodla reagovať na žiadosti remeselných pivovarov o jedinečné chmeľové vône a príchute. Predstavená bola v roku 2008 a okamžite sa presadila. Objav sa priraďuje dvojici Jasonovi Perraultovi ako pestovateľovi chmeľu a šľachtiteľovi Genovi Probascovi. Všetko to vzniklo skrížením troch rôznych chmeľov: East Kent Golding, Hallertau Mittelfruh a Brewer´s Gold. Dnes už ide zrejme o najpopulárnejší chmeľ v rámci remeselných pivovarov.
Ako sme už spomenuli, obľúbenou sa stala vďaka svojim výrazným chuťovým profilom a arómou. Ide o silné, ale jemné kvetinové a citrusové arómy, ktoré dokážu zvýrazniť vône a chuť rôznych pivných štýlov. Tento mnohostranný aromatický profil je pripisovaný vysokému obsahu myrcenu, ktorý poskytuje lahodný buket priamo do hotového piva. Čo sa týka chute, chmeľ Citra prispieva jedinečnou kombináciou chutí tropického ovocia (ananás, mango) ale aj tých výraznejších podtónov limetky a grapefruitu.
V Maravare ho využívame na výrobu piva IPA 14. Pivo si môžete zakúpiť na tomto odkaze: https://www.pivnywellness.sk/wellness/ipa-14-american-ipa-05l-sklo/
Ďalší mimoriadne využívaný chmeľ, a to hlavne v rámci remeselných pivovarov v zámorí. Až v roku 2018 ho prekonala Citra. A teda že už ide o skúseného hráča…Bol vyvinutý v rámci šľachtiteľského programu USDA na Oregon State University doktormi Jaskom Homerom a Stanley Nelson Brooksom ešte v 60. rokoch minulého storočia a na trh sa dostal v roku 1971. Ide o akúsi spoluprácu zbierky semien anglického Fuggle, ruskej Serebrianky a bližšie nešpecifikovane samčej odrody chmeľa.
Jeho vznik sa viaže na požiadavku odolať peronospore, ktorá v tej dobe ohrozovala chmeľnice. Názov táto odroda získala po pohorí cascade, ktoré sa nachádza v štátoch Oregon, Kalifornia, Washington a kanadskej provincii Britská Kolumbia. Komerčného využitia sa dočkala v roku 1975 vďaka spoločnosti Anchor Brewing Company. Považovala sa za chmeľ pre typické americké svetlé pivo. Dnes sa pestuje po celých USA, Kanade, Tasmánii, Austrálii či v Argentíne.
Čo sa týka vlastností, ide aj o čosi odlišné rastliny s tmavo zelenými podlhovastnými šiškami, ktoré disponujú pomerne vysokým množstvo alfa kyselín. Výsledná aróma je stredne silná až výrazná. Pivárov poteší prijemná korenistá, kvetinová a citrusová chuť s ľahkým grapefruitovým nádychom. Často sa využíva pri výrobe IPA. Vôňa je po citrusoch, grapefruite a liči. Nájdeme tu aj vyšší obsah mycenového oleja.
V Maravare ho využívame na výrobu piva IPA 14. Pivo si môžete zakúpiť na tomto odkaze: https://www.pivnywellness.sk/wellness/ipa-14-american-ipa-05l-sklo/
To platí aj o pive Stout 12. Zakúpiť si ho môžete na tomto odkaze: : https://www.pivnywellness.sk/wellness/stout-12-dry-stout-05l-sklo/
Silná vôňa a výrazné chute. A že prečo ho milujú hlavne Američania…Môžeme povedať, že dnes by Simcoe oslávil 23 rokov. Vytvoril ho totiž v roku 2000 Charles E. Zimmerman v spoločnosti Yakima Chief Hops. Ak by ste ale chceli spoznať jeho rastlinný pôvod, máte smolu. Bol totiž patentovaný ešte rok pred uvedením na trh. Dnes sa pestuje v štátoch USA Washington, Oregon a Idaho. Disponuje netradičným rýchlym rastom, čo prináša skvelé zisky a výnosy z polí. Veľkým dovozcom tohto chmeľu je napríklad Škótsko.
Táto odroda je známa pre svoje silné, zemité arómy a tónmi borovice. Chuť pripomína ovocia ako citrusy, mučenka alebo marhuľa. Netreba zabúdať na alfa a beta kyseliny. Ich pomer je v tomto prípade 1:1, čiže horkosť a vôňa či chuť piva by mali byť v ideálnom pomere. Aby sa aj po pol roku zachovalo aspoň 70% alfa kyselín, skladujte ho pri izbovej teplote. Využíva sa pri varení American Pale Ale, pšeničných kúskoch či IPA.
V Maravare ho využívame na výrobu piva IPA 14. Pivo si môžete zakúpiť na tomto odkaze: https://www.pivnywellness.sk/wellness/ipa-14-american-ipa-05l-sklo/
Predstavme si teraz skutočný historický klenot. Pre viac informácií a spoznaní jeho životnej púte vo svete piva odporúčame navštíviť výskumné centrum v nemeckom Hüll. Práve tu sa rôzne odrody chmeľu vyvíjajú už takmer 100 rokov. V minulosti išlo hlavne o odolnejšie odrody, čo malo priniesť spoločnostiam vyššie výnosy. A hlavne mali odrody odolať nebezpečným chorobám. A od toho výskumníci neupustili dodnes. Navyše konkrétne odrody musia disponovať určitými špeciálnymi a jedinečnými vlastnosťami. V súčasnosti sa jedná hlavne o netradičné arómy, čomu sa aj v tomto ústave úspešne prispôsobujú.
A tak nejako prichádzame aj k prelomovému roku 2006, kedy začali výskumníci na čele s Antonom Lutzom nadbytočný chmeľ šľachtiť namiesto odhodenia s rôznymi ovocnými arómami. Chceli tak spojiť ovocie a citrusy s americkou genetickou základňou a tradičnejšími koreninami či bylinami. A podarilo sa. Tak sa podarilo skrížiť samice z nemecka s tými US Cascade.
Nie je preto prekvapením, ako vám opíšeme vlastnosti Mandarina Bavaria. Disponuje citrusovým a ovocným ťažkým profilom. Sladký ovocný charakter ale necháva vyniknúť tóny čiernych ríbezlí, egrešov či jahôd. Pozor ale na celkom intenzívne citrusové prvky. Nezľaknite sa ani vtedy, ak sa objavia korenisté príchute. Potešíme aj domácich pivovarníkov, táto odroda je ľahko dostupná a môžete si ho jednoducho nakúpiť aj online. Odborníci ho odporúčajú pre varenie Pale Ale alebo ovocnej IPA. Zaujímavé vlastnosti dodáva Saisonu.
V Maravare ho využívame na výrobu Svetla 11 (zakúpite si ho na tomto odkaze: https://www.pivnywellness.sk/wellness/ipa-14-american-ipa-05l-sklo/) Či na našu pšeničnú jedenástku: https://www.pivnywellness.sk/wellness/psenicne-11-weizen-05l-sklo/
Konečne aj český zástupca. A poriadne úspešný. V Maravare ho využívame veľmi radi a často. Môžeme ho zaradiť medzi vôbec najstaršie odrodové skupiny kultúrneho európskeho chmeľu. Podľa odborníkov disponuje vlastnosťami jemných aromatických odrôd a označujú za akýsi štandard kvality. Viete z neho uvariť naozaj lahodné, kvalitné, jemne horké a osviežujúce pivo. Vyrába sa klonovou selekciou v pôvodných priestoroch žateckej a ústeckej oblasti. Česko môžeme označiť za prvú krajinu, ktorej sa vďaka nemu podarilo chmeľu zaregistrovať zemepisnú ochrannú známku Európskej únie. Tá chráni označenie pôvodu Žatecký chmeľ.
Z pohľadu vlastností je základným znakom jemná a ušľachtilá vôňa, za čo ďakujeme originálnej skladbe chmeľových siníc. Tie disponujú len veľmi malým množstvom myrcenu, ale na druhej strane vysokým obsahom beta-farnesénu. Oceniť musíme aj vyrovnaný pomer alfa a beta kyselín. Nezabudnime na ideálnu antioxidačnú aktivitu.
V Maravare ho využívame na uvarenie Svetlá 11 ( https://www.pivnywellness.sk/wellness/svetla-11-svetly-leziak-05l-sklo/) a Polotmavá 12 (https://www.pivnywellness.sk/wellness/polotmava-12-polotmavy-leziak-05l-sklo/)
Zaujal vás tento článok? Prečítajte si naše ďalšie blogy zo sveta piva na webe projektu Maravar sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci.