Predstavujeme vám pivné štýly: Session pivo

Session pivo nie je na Slovensku veľmi známe. Aby sme to upresnili, pijete ho pravidelne, no málokto si uvedomuje, že spadá pod tento štýl. A že ho Slováci milujú, to vycítite aj z tohto článku.

Ak hľadáte jeden z najosviežujúcejších a najuniverzálnejších druhov piva na svete, Session pivo je pre vás to pravé. Určite ste v priebehu svojho života nie jedno také ochutnali, pretože ide skôr o opis a definíciu viacerých druhov ako o konkrétny štýl. Aj keď sa v rôznych štátoch môžete stretnúť s pivami, ktoré sa takto aj konkrétne volajú, ide o pomenovanie značiek. My sa dnes budeme skôr sústrediť na širší zmysel.

Čo je to Session pivo?

Session pivo je obľúbené

Jednoducho povedané, Session pivo je predovšetkým o osviežení, dobrej piteľnosti a o niečo nižšom obsahu alkoholu. Aby sme mohli prideliť tomuto štýlu konkrétne hodnoty ABV, museli by sme sa pohybovať niekde pod 5%. To znamená, že by nemal byť problém vypiť aj viac kúskov bez toho, aby vás to „nepoložilo“. Session by nemalo byť príliš horké, sýte ale ani ľahké. Odradiť by vás nemala ani silná chuť chmeľu. Existuje mnoho týchto pív, pretože toto pomenovanie je skôr popisným prídavným menom než striktnou kategóriou. IPA, ležiaky, pšeničné pivá a mnohé ďalšie môžu mať vo svojich podkategóriách jednotlivé pivá, ktoré možno opísať ako Session.

Session pivo a jeho história

Aké session pivo poznáme

Kedy sa presne tento pojem začal používať? Tak o tom sa dá polemizovať. Mnoho pivárov tvrdí, že sa so Session pivom stretli najprv ako so spôsobom opisu zlatistých mokov, ktoré sa dali vypiť vo väčšom množstve pri jednom posedení niekedy v 80. rokoch 20. storočia. Vo Veľkej Británii sa oficiálne premiérovo použil v časopise Institute of Practitioners in Work Study, Organisation and Methods, kde bolo uvedené: „Dobrým tipom je naliať ho najprv do džbánu a podeliť sa s priateľmi. Niečo si ale nechajte aj vo fľaši, vypiť ho môžete naozaj veľa.“ V USA zase Steve Johnson v známej knihe  napísal: „Session pivo: Akékoľvek pivo so stredným až nízkym obsahom alkoholu.“

Asi ťažko uveriť, že ide o úplne prvé objaviteľné zmienky o „pive pre stretnutie s kamošmi“. História určite predchádza týmto vyjadrením o desaťročia. Najľahšími stolovými pivami či rodinnými pivami v 19. storočí boli tie s 4,5% alkoholu, dokonca už na prelome 19. a 20. storočia sme sa stretávali s dnešnými „modernými“ pivami pod 4% ABV, ktoré si aj napriek tomu zachovali chuť pivo. Všetko to mohlo odštartovať aj vládou nariadené obmedzenie vo Veľkej Británii po prvej svetovej vojne týkajúce sa sily piva. Pokračovalo to až do druhej svetovej vojny kvôli prudko regresívnym daňovým sadzbám, v dôsledku čoho boli pivá vyššej sily drahé na predaj.

Vojnové obmedzenia limitovali aj otváracie hodiny krčiem. Tie mohli byť na ostrovoch otvorené len v určitý čas na obed a večer. Aj keď to malo priniesť zníženie spotreby alkoholu, výrobcovia začali na trh prinášať ľahšie pivá, ktoré ľudia stihli vypiť aj v obmedzenom čase v oveľa vyššom počte. Že to môže mať spojenie s našim dnešným pivným štýlom, to tvrdí aj Lew Bryson, muž, ktorý stojí za projektom Session Beer Project v USA: „Som presvedčený, že to všetko odštartovalo limitovaním otvorených britských krčiem, do ktorých sa robotníci hrnuli už od začiatku a pili tak rýchlo ako mohli, čo si vyžadovalo pivo s nižším ABV.“ A prečo vlastne „Session“? Názov pravdepodobne pochádza z britského „a session down the pub“ prípadne „a session in the pub“, teda posedenie v krčme, ktoré ale nemuselo nutne znamenať, že ste do seba „vliali“ niekoľko pív za hodinu…

Charakteristika Session piva

Mnoho rôznych druhov pív môže byť vytvorené ako Session pivo, musia však spĺňať niekoľko spoločných charakteristík:

  • Musia byť dostatočne piteľné, aby ste teda nestratili chuť vypiť ich aj vo väčšom množstve a neprejsť na iný štýl
  • Musia byť osviežujúce, mať na ne chuť počas horúceho letného dňa
  • Percento ABV nižšie ako 5% je dôležité preto, aby ste sa po jednom alebo dvoch pohároch neopili
  • Nemali by byť tak horké, chmeľové alebo ťažké ako stout alebo porter

Aké druhy Session piva poznáme?

Ležiak

Dobrý ležiak je zvyčajne svetlý a ľahko piteľný, čo sú dôležité charakteristiky Session piva. Existuje veľa druhov rôznych ležiakov, nie všetky ale zaraďujeme medzi Session. Niektoré sú chuťovo výraznejšie, prípadne disponujú vyšším obsahom alkoholu. Ležiak by nemal byť príliš sladký, aromatický či ťažký. V žiadnom prípade by ale nemal byť ani nevýrazný. Ležiaky sa skvele kombinujú s rôznymi druhmi jedál a sú jedným s najobľúbenejších pív na párovanie s jedlom. Hamburgery, pizza, praclíky, krídla či mexické jedlo? Nie je problém.

Cerveza

Ide o široký pojem, ktorý označuje rôzne druhy piva španielskeho alebo mexického typu. Určite poznáte aspoň Corona, Sol alebo Dos Equis. Typická Cerveza je v skutočnosti veľmi podobná ležiaku. Obsah alkoholu je takmer vždy medzi 4% a 5% a sú známe svojou schopnosťou osviežiť počas horúcich dní. Chuťovo sú jedinečné, veľmi výrazné. Ide o akýsi kompromis medzi ľahkými pivami a pšeničnými. Pripravte sa na trochu pšeničnej arómy, no nie je to nič prehnané. Podobne ako ležiaky, aj Cervezas v štýle session môžete spárovať s čímkoľvek, po čom váš žalúdok a chuťové poháriky túžia.

IPA

Ide o jedno z najpopulárnejších pív novej generácie, ktoré zasiahlo všetky kúty sveta. Zatiaľ čo väčšina IPA je známa svojimi ťažkými chmeľovými príchuťami, Session IPA je iná. Musí byť o čosi vyrovnanejšia, čo nespĺňajú Double IPA ani Imperial IPA. Musí byť len trochu aromatická a chmeľová, ale nikdy by nemala disponovať vysokým obsahom alkoholu. Chuťovo môže byť trochu ovocná. Spárovať ju môžete s akýmkoľvek jedlom okrem dezertov.

Hefeweizen

Moderné pivo Hefeweizen väčšinou disponuje zdravou kombináciou ovocnosti aj pšenice. No ani tu neplatí, že každý zástupca tohto štýlu môže mať pomenovanie Session. Väčšina je totiž až príliš pšeničná. Nekombinujte ju s dezertmi či pikantnými jedlami.

Ktoré pivá môžu byť Session?

  • IPA
  • Berliner Weiss
  • Pale Ale
  • Hefeweizen
  • Blonde
  • Kolsch
  • Witbier
  • Plzeň
  • Hazy IPA
  • Gose

Najlepšie Session pivá na svete

Pilsner Urquell

Urquell, ktorý sa narodil u našich susedov v roku 1842, je úplne prvý plzeň na svete. Za viac ako storočie a pol od svojho vzniku sa v tomto pive udiali len malé zmeny. Nástup nových chladiacich procesov v pivovarníctve však znamenal, že pivné kvasnice už nemusia dozrievať v pivniciach a pod. Vďaka svojej hlbokej zlatej farbe, bohatému zamatovému telu a hustej, krémovej pene sa nie len vo svojej domovskej krajine stále považuje za luxus.

Cigar City Jai Low IPA

Ak ste fanúšikom IPA, možno ste už počuli o tomto skvelom pive. Jeho Session verzia disponuje 4% ABV. Čo mu chýba v obsahu alkoholu, to si vynahrádza v chuti chlebových sladov, mandariniek, zrelých limetiek a na záver náznakmi kvetinového chmeľu. Aj tu vidíme, že zníženie obsahu alkoholu sa nemusí prejaviť aj na horšej chuti.

Bell´s Light-Hearted Ale

Two-Hearted Ale je renomovaná IPA, ktorú bežne čapujú aj pivári iných spoločností. Jej Session verzia sa volá Light-Hearted. Disponuje len 110 kalóriami (v článku sme nespomenuli, že aj nízky počet kalórií je pre Session pivo veľmi dôležité) a 3,7% ABV. Vyrába sa jednoducho, teda len z vody, sladu, chmeľu a domácich kvasníc. A to úplne stačí. Na „ľahké“ pivo je prekvapivo komplexné a dobre vyvážené. Skvelú úlohu zohráva aj chmeľ Galaxy a Centenniat.

Societe The Coachman

Táto ocenená IPA od San Diego´s Societe je ľahká, chmeľová a veľmi osviežujúca. Len 4,9% ABV a stále dobrá chuť. Prekvapí vás tónmi kyslej mandarínky, broskyne, limetkovej kôry a svetlého chmeľu.

Langutas Daytime

Keď je pivo pod 100 kalóriami, s troma zanedbateľnými sacharidmi a 4% ABV, možno sa bojíte, že vám na stôl pristane nejaká sódovka…Toto Session pivo spadajúceho pod IPA získava svoju chuť z ovsa, sladu a chmeľov Centennial a Citra. Je známe svojimi melónovými, citrusovými a zemitými chmeľovými príchuťami.

Ommegang Neon Lights

Populárna Hazy IPA od Ommegangu – nazývaná aj Neon Rainbows (dúha) – má trochu netradičnejších 6,6% ABV. Našťastie pivovar so sídlom v New Yorku vytvoril aj session verziu s názvom Lights. Táto 4,3% ABV IPA v štýle New England sa varí z chmeľu Mosaic, Citra, Simcoe, Topaz a Centennial, ako aj z kvasníc London ale, 2-radového sladu či ovsených vločiek. Výsledkom je ovocné, šťavnaté, nasucho chmelené pivo.

Sierra Nevada Summer Break

Tento originál zo Sierry Nevady, ktorý poteší každého pivára, je IPA plná chmeľu Amarillo, Chinook, Comet, Mosaic, Simcoe a Strisselspalt s 4,6% ABV. Je to veľmi sympatická zmes jasných, kmetinových chmeľových chutí a zrelého ovocia.

Jack´s Abby Post Shift Pilsner

Jack´s Abby robí jedinú vec a robí to naozaj dobre. Venuje sa totiž len ležiakom. Jeho Post Shift Pilsner je obľúbený medzi fanúšikmi remeselného piva pre jeho klasický, ostrý chuťový profil. Varí sa z bavorského sladu a chmeľu.

Narragansett Fresh Catch

Akákoľvek značka piva zo sídlom v Novom Anglicku, ktorá sa objavila v kultovom letnom trháku z roku 1975 „Čeľuste“, bude mať status večnej ikony bez ohľadu na to, ako skutočne chutí. Narragansett Fresh Catch však nejazdí len na chrbte zašlej slávy. Ide o chutné, ľahko piteľné zlaté pivo, ktoré je nasucho chmelené chmeľom Citra. Je ľahký, svieži a plný príchutí grapefruitu, mandarínky či iných tropických ovocí.

Anchor Steam Beer

Ide o jedno z najpopulárnejších remeselných pív všetkých čias. Môže sa však pochváliť, že pri 4,9% ABV ide aj o session pivo. Celoročný nápoj, ktorý sa prvýkrát uvaril v roku 1896, je známy svojou bohatou karamelovou sladovou kostrou a kvetinovým, mierne horkým chmeľom. A ak by sme mali vymenovať dôvody, prečo toto historické pivo obstálo v skúške časom, boli by sme tu veľmi dlho. Alebo možno v samostatnom blogu?

Ak vás zaujal tento článok, prečítajte si aj ďalšie príbehy jednotlivých pivných štýlov v sekcii blog na webe projektu Maravar sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci.

Ostatné články