Pivo v skle má veľa konkurentov. Prečo by sme mali siahnuť skôr po tejto voľbe namiesto plastu? Výsledky sú veľmi zaujímavé a často prekvapujúce.
Pivo sa predáva najčastejšie vo fľašiach, plechovkách alebo priamo z výčapu. Je zrejmé, že výčap nie je úplne najlepšou voľbou na pitie piva pri piknikoch alebo iných vonkajších podujatiach, keďže si technológiu na to nie vždy chcete zabezpečovať. A práve PET plastové fľaše sa začínajú tešiť nie len v týchto prípadoch čoraz väčšej popularite. Pivo v skle má však niekoľko výhod.
Na začiatok sa pozrime na otázku chute. Pivo má tendenciu po určitom čase zvädnúť, pretože plast bežne používaný na plnenie limonád, sódy a iných nápojov je v určitej miere porézny. Pivo v skle či hliníkové plechovky, to sú takmer nepriepustné materiály, čo dodáva zlatistému moku akúsi potrebnú pečať, aby sme zvýšili jeho životaschopnosť. Hliník (potiahnutý polymérnym povlakom, ktorý oddeľuje nápoj od hliníka) a sklo nemajú žiaden pach ani pachuť, ktoré by mohli ovplyvniť konečnú kvalitu piva.
Plastové fľaše, najmä tie PET, obsahujú antimón, ktorý sa môže vyluhovať do nápojov. Antimón, metaloid, ktorý sa niekedy po jeho objavení často mýlil s olovom, môže spôsobiť búšenie srdca, podráždenie dýchacích ciest či gastrointestinálne poruchy, ako sú vracanie, žalúdočne vredy a hnačka. Preto je dôležitá aj kvalita samotných plastových fliaš. Keďže pivo môže byť počas dodávania alebo skladovania vystavené extrémnym teplotám, môže dôjsť k aktivácii antimónu, čo má za následok nečakané nepriaznivé účinky. Preto sa pri skladovaní nášho piva napríklad aj v plastových fľašiach detailne zaoberáme správnemu skladovaniu s vhodnými a bezpečnými podmienkami. Pivo v skle je tutovka, no aj v tomto prípade môže ísť o nezávadnú záležitosť, ak vám na svojich zákazníkoch záleží. Do PET fliaš sa okrem antimónu môže dostať aj bróm, ktorý v niektorých prípadoch môže spôsobiť podráždenie slizníc, tkanív alebo kože.
Pivo v skle má aj ďalšie výhody. Na rozdiel od týchto fliaš či hliníkových plechoviek nie je možné v PET fľaši pasterizovať, pretože nie sú tak odolné voči teplu a môžu sa vplyvom tepla zdeformovať. Ak aj v takom prípade chcete pokračovať v procese pasterizácie, budete potrebovať viac tepelne odolných plastov. To však nie je výhodné ani pre zákazníka, ani pre spoločnosť, keďže náklady budú podstatne vyššie. A teda aj cena. Pasterizácie sa totiž len tak vzdať nemôžu.
Vieme, že jantárová farba chráni pivo pred skunkovaním. Tento nežiadaný jav nastáva, keď je pivo vystavené UV žiareniu. A pivo v skle, to nie je tento prípad. Plastové fľaše sa vyrábajú najčastejšie z bezfarebného plastu… A čo vzhľad? V spoločnosti teda chlapi pijúci pivo z plastu až tak neprerazia…
Plastové fľaše sú však niekedy nevyhnutnosťou. Počas letných olympijských hier v Londýne v roku 2012 musel Heineken ako oficiálny alkoholový sponzor hier, vypredať viac ako milión fliaš piva, pričom prvýkrát použil plastové PET fľaše. Je ale jasné, že išlo o bezpečnostné dôvody, dať do rúk pivo v skle fanúšikom sa nie vždy oplatí. Vo Veľkej Británii je dokonca povinné v týchto prípadoch podávať nápoje len v plastových fľašiach.
Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no plast aj sklo sú v skutočnosti kvapaliny. Oba materiály majú veľmi vysokú viskozitu, a preto sa do značnej miery správajú ako pevné látky. Sklo je však o niečo viskóznejšie ako plast. To znamená, že oveľa lepšie znesie čokoľvek, čo doň nalejete a to bez toho, aby sa do nápoja zo skla čokoľvek z jeho komponentov uvoľnilo. Ale prečo to nevadí pri limonádach? Musíme totiž počítať s vyšším korozívnym účinkom alkoholu. Taká obyčajná kola vás síce môže prinútiť vygrgať hoci aj vlastné meno, no pravdepodobne bude môcť byť v plastovej fľaši aj roky bez nepriaznivých vplyvov tohto materiálu. Na rozdiel od piva…
Väčšina nealkoholických nápojom je balená vo fľašiach vyrobených z polyetyléntereftalátu (PET), ktorý veľmi dobre zadržiava CO2. Ide o bublinky, vďaka ktorým je sóda šumivá. To však nie je ani zďaleka tak pozitívne pri zadržiavaní kyslíka. A pivári dobre vedia, že vystavenie kyslíku spôsobuje zatuchnutie piva. Pivo v PET fľaši pravdepodobne oveľa rýchlejšie zatuchne, čo je na škodu.
A čo poháre? Keď si dáte pivo do pohára, odhalí oveľa viac a umocní celkový zážitok. Na začiatok môžete vidieť jeho čírosť a farby ako aj tvoriacu sa penu. Inou výhodou je, že keď nalejete pivo do pohára, časť jeho sýtenia sa stratí, čiže sa bude piť lepšie. Najdôležitejším dôvodom je ale chuť. Pivo v pohári je najkratšia cesta k aróme a pivo cítite ešte skôr, ako si ho vezmete do úst. To má významný vplyv na váš zmyslový zážitok. A to až do takej miery, že niektorí pivári si starostlivo vyberajú pohár, v ktorom sa ich pivo podáva a neprijímajú žiadne alternatívy. Aj degustátori nájdu rozdielne chute, keď to isté pivo podávajú v rôznych pohároch. Tu jasne vyhráva pivo v skle. Prečo ale ten rozdiel v aróme? Naliatím piva do pohára sa aktivuje sýtenie oxidom uhličitým a vytvorí sa pena. Zakaždým, keď jedna z týchto malých bubliniek praskne, uvoľní sa malý výbuch vône.
Pri výbere pohára na pivo vstupujú do hry dva základné faktory: veľkosť a tvar. To, že pivo v skle je samozrejmosťou, to sme si vysvetlili už pri fľašiach. Pri bežných porciách čapovaného piva závisí najčastejšie veľkosť pohára od obsahu alkoholu. Zatiaľ čo poháre na klasické „každodenné“ pivo majú približne pollitrový obsah alebo ten americkej pinty, silnejšie pivá by sa im mali vyhnúť. V Belgicku, kde mnohé pivá obsahujú 6% až 10% ABV, nájdete radu menších pohárov na servírovanie tohto napoja, často od 175 ml po 300 ml.
Veľkosť pohára ovplyvňuje aj pena. Vysoké poháre používané pre nemecké „hefeweizens“ vytvoria oveľa väčšiu penu, ak sa teda jedná o ich pollitra. Na druhej strane britské pollitre často nechávajú priestor len pre menej ako dva centimetre peny pri každej porcii. Po výbere pohára je dôležité ho správne pripraviť. Ale to už je námet na ďalší blog…
Máte radi pivo v skle alebo vo fľaši či dokonca plechovkách? Podeľte sa o svoje názory v diskusii pod článkom na Facebooku projektu Maravar. Viac zaujímavých článkov si môžete prečítať na webe pivného wellnessu sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci.