Až do 60. rokov (v niektorých častiach aj vyspelého sveta tých sedemdesiatych) 20. storočia trvalo od industrializácie, kým sa ženy začali do pivovarníctva vracať o čosi viac. Stále však pokračovali hlavne v domácich pivovaroch. Ako hovorí novinárka zaoberajúca sa touto témou Kristal Baugher, „k hlavným prekážkam, ktorými ženy aj naďalej čelia v tomto odvetví, patrí vnímanie ich vkusu, vplyv médií a stereotyp o nedostatočných schopnostiach zručnostiach.“
Ako prvé môžeme konkrétnejšie spomenúť dvojicu Jull Vaughn a Rebecca Bennet. Tie sa stali špičkovými pivovarníčkami v Anheuser-Busch, kde stoja za značkami ako Shock Top, Straw-Ber-Rita alebo Bud Light Platinum. Rebecca okamžite po doštudovaní v roku 2005 nastúpila do spomenutého pivovaru ako vedúca výroby. Svoju slávu dosiahla najmä experimentovaním s novými pivami. Vo svete patrí medzi špičku aj v pivných kokteiloch, dokonca vrchovato prispela aj k novinkám v gastronómii.
Prvou Afroameričankou, ktorej sa dostalo cti viesť významný americký pivovar, je I. Patricia Henry. Tá sa dostala na čelo Miller Brewing Company (dnes MillerCoors) v roku 1995 (pracovala v organizácii od roku 1977). Tento pivovar ročne vyprodukuje 9 miliónov barelov nápoja…Pod svojimi rukami mala 878 zamestnancom a okamžite sa podpísala pod množstvo technologických zmien a zvýšenú automatizáciu. Po odchode do dôchodku ostala v podniku aktívna ako riaditeľka strategických projektov. Ako sama uviedla, jej pohlavie či rasa jej v kariére nebránili, čo nebolo vôbec v tomto priemysle bežné. „Predpokladám, že ľudia, s ktorými som pracovala, na mňa pozerajú ako na spolupracovníka a nie ako ženu či Afroameričanku,“ poznamenala v roku 2002 s tým, že až v štyroch zo siedmich Millerových pivovarov riadili Afroameričania a tri ženy.
Prvou známou sládkyňou v USA sa stala dnes profesorka na Portlandskej štátnej univerzite Mellie Pullman. V roku 1986 nastúpila do Schirf Brewing v Park City v Utahu a zbúrala všetky predsudky. Možno tak otvorila dvere aj Carol Stoudt zakladajúcej v roku 1987 Stoudts Brewing Company v Adamstowne v Pensylvánii. U nej môžeme tvrdiť, že od čias prohibície ide o prvú výhradnú majiteľku pivovaru v Amerike. Treťou remeselnou sládkyňou od prohibície bola Teri Fahrendolg (Golden Gate Brewery a Triple Rock Brewery v Berkeley v Kalifornii, Steelhead Brevery v Eugene v Oregone). Neskôr založila spoločnosť Pink Boots Society. Jeden z najstarších pivovarov v Severnej Karolíne (New Belgium Brewing Company) založila v roku 1991 spolu s manželom Jeffom Lebeschom Kim Jordan.
V posledných rokoch sa s pivovarmi otvorenými ženami v USA ako keby roztrhlo vrece. Ting Su so svojou rodinou je považovaná za znovuzroditeľku remeselnej pivovarníckej scény v Los Angeles. Betsy Lay, Jen Cuesta a Kate Power spoluzaložili Lady Justice Brewing v Aurore v Colorede. Ich pivovar z roku 2016 prispieva organizáciám pre ľudské práva a sociálnu spravodlivosť, konkrétne podporuje organizácie, ktoré sa venujú diskriminácii a následnej podpore dievčat a žien. Akýsi „inkubátor“ pre pivovarníkov otvorili v roku 2018 Celeste Beatty a Briana Brake. Jeho názov je Rocky Mount Brewing. Nejde o žiadnych nováčikov. Beatly v roku 2000 otvorila v New Yoirku Harlem Brewing Company a stala sa prvou známou černoškou, ktorá vlastnila pivovar v USA od prohibície. Brake tiež vlastní svoj pivovar Spaceway Brewing.
Počuli ste už o makgeolli? Ide o kórejské ryžové pivo v plechovkách. Ako prvá žena ho začala vyrábať Carol Pak v spoločnosti Makku. Tamil Maldonado Vega spoluzaložila pivovar Raices Brewing V Denveri v Colorade. Pivovar je vlastnený a prevádzkovaný výhradne Latinoameričanmi a funnguje ako referenčné centrum pre záujemcov o spoznávanie latinskej kultúry. Missy Begay a Shyla Sheppard stoja za projektom Bow Arrow Brewing Co v Albuquerque v Novom Mexiku. Ide o jediný známy pivovar vlastnený domorodými ženami v USA.
Aj v Mexiku nájdeme množstvo žien zapojených do pivovarníctva, a to hlavne v Mexico City. Elisabeth Rosas založila spolu s manželom Cerveceria Calavera, kde pôsobí aj ako vedúca brandingu a marketingu. Pravdepodobne prvou výhradnou majiteľkou a pivovarníčkou v tomto hlavnom veľkomeste bola v roku 2014 Antonieta Carrión so svojim Casa Cervecera Madrina. Navyše je aj jednou zo zakladajúcich členiek pivného kolektívu Adelitas. Paz Austin sa dokonca prepracovala až na pozíciu generálnej riaditeľky Mexickej asociácie výrobcov piva (ACERMEX).
V Latinskej Amerike sa dodnes vo veľkej miere vyrába obľúbená chicha ženami. Denne ju konzumujú aj deti, keďže má nezvyčajne nízky obsah alkoholu. V Ekvádore sa venujú ženy a dievčatá zberu juky, uvaria jej korene, rozdrvia na pastu a potom ju žujú. Ide o rovnaký proces rozbitia škrobov a spustenia fermentácie, ako tomu bolo aj v minulosti. Peruánske ženy vyrábajú svoju verziu z kukurice. V Paraguaji, Argentíne, Brazílii či medzi amazonskými indiánmi sa taktiež vyrába chicha z kukurice. Pozorujeme tu ale aj pivo algarroba pochádzajúce zo semien rohovníka. Ochutnať môžeme aj pivo vyrobené zmiešaním kukurice alebo manioku s melónom, jablkami, hruškami, papájou, dulou, jahodami, tekvicou alebo sladkými zemiakmi. Samozrejme, pripravujú ho ženy. Tie bolívijské vyrábajú pivo z praženého jačmeňa, ktoré sa neskôr prežúva. Samotný nápoj sa pije na dennej báze ako doplnok stravy.
V roku 2013 vyhrala Sara Barton, majiteľka a riaditeľka pivovaru Brewster’s Brewer, ocenenie Brewer of the Year, čím sa stala prvou ženou, ktorej sa dostalo tohto vyznamenania, ktoré každoročne udeľuje Britský spolok piva. Ema Gilleland, ktorá vedie veľký reťazec Marston´s Brewery, ktorý je považovaný za popredný súkromný pivovar v Británii, bola BBC označená za najvplyvnejšieho pivovarníka v Spojenom kráľovstve.
V opátstve Mallersdorf už viac ako 40 rokov vyrába pivo bavorská mníška, sestra Doris Engelhardová. Známymi sládkami v Bavorsku sú napríklad Monika Gisela Meinel z pivovaru Meinel-Bräu v Hofe či Sigi Friedmann z Friedmannś Brewery v Gräfenbergu. Belgicko sa v minulosti vyznačovalo veľmi silným ženským vplyvom v tomto segmente. Dnes je tomu ale inak. Jednou z mála sládkyň v tejto krajine je An de Ryck. Tá viedla pivovar De Ryck a od 70 rokov minulého storočia získavala za svoje pivá jedno ocenenie za druhým. Rosa Merckx sa stala prvou oficiálnou ženskou sládkyňou a prevádzkovou riaditeľkou v Belgicku, keď v roku 1972 prevzala pivovar Liefmans Oudenaarde, kde pracovala od roku 1946.
V roku 2015 sa do projektu BB „100 žien“ dostala Leimin Duong, ktorá je austrálsko-vietnamského pôvodu Poďakovať za to môže svojmu jahodovému pivu. Austrálske medzinárodné pivné ocenenia získali v roku 2016 majiteľky prvého čisto ženského pivovaru v krajine Danielle Allen a Jayne Lewis.
Vo svete nájdeme stále kultúry, kde pivo vyrábajú stále iba ženy. Pre ne je to často jediný zdroj obživy resp. získania ekonomickej slobody a nezávislosti. Napríklad v Kamerune ženy z kmeňa Gbaya vyrábajú tradičné pivo z kukurice a cikoru nazívané amgba (ide aj o dôležitú časť jedálnička a základu stravy celej komunity). Ženy z kmeňa Mafa vari pivo z prosa, ktoré sa nazýva Mafa. Ide o rituálny nápoj pre obrady, no v dnešnej dobe sa aj dobre predáva. Cikorové pivá vyrábajú ženy aj v iných afrických krajinách. Ide o Benin a Togo (tchoukoutou), Tanzániu (mtama), Sudán (merissa), Južnú Afriku (kaffir), Rwandu (ikigage), Burkinu Faso (dolo), Zimbabwe (doro, chibuka), Ghanu a Nigériu (burkutu, pito) či Čad (bili bili). Juhoafrické etniká Zulu a Xhosa si vychutnávajú pivá od žien pod názvom umqombothi. Toto domáce pivo sa pripravuje z cirokového a kukuričného sladu, vody a kvasníc. Následne sa naleje do veľkého „bubna“ gogogo.
V afrických komerčných pivovaroch nájdeme len šesť prevádzkujúcich pivovarníčky. Ak sa inak nachádzajú v štruktúrach firiem, ide len o symbolické pozície popri manželoch. Apiwe Nxusani-Mawela je prvou černoškou v JAR, ktorá ako majiteľka pôsobí aj ako školiteľka pre Inštitút pivovarníctva a liehovarníctva. Spomenúť môžeme aj Theu Blom, ktorá začínala ako šéfkuchárka a k svojmu podniku Oakes Brew House pridala aj remeselný pirovar. Sládkyňu jej robí Happy Sekanku. Podnikateľka Josephine „Fina“ Uniweza sa pomocou svojho remeselného pivovaru snaží pomôcť posilnenie postavenia žien v Rwande a bojovať proti ich vysokej nezamestnanosti. V roku 2016 sa spojila s asociáciou Craft Brewers v Ontáriu, aby dokázala tento projekt dostať aj za hranice svojej krajiny.
V Nepále varia po stáročia ženy raksi. Ide o pikantný destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z ryže. Pôvodne sa používal na obradné účely počas budhistických a hinduistických obradov, no dnes je dôležitou súčasťou bežného spoločenského života v Káthmandu. Dokonca v takej miere, že úrady ignorujú zákonné zákazy výroby a pitia. Ženy tak môžu bez problémov predávať svoje raksi aj do reštaurácií. Nejde o jediný podobný nápoj v tejto krajine, ktoré varia ženy. Spomeňme aj Tongba, Thon, Jaandh či Chhyang. Nápoje vyrobené tu alebo v Tibete pochádzajú z ryže, prosa alebo jačmeňa. Po namočení zrna vo vode sa sparí a zmieša s látkou marcha, ktorá sa pripravuje z mana (pšeničné vločky) alebo manapy (prosová alebo ryžová múka). Recept na výrobu marcha je prísne strážený tajomstvom a predáva sa len nevestám.
V Japonsku, po komercializácii pivovarníctva, boli pivovarníci, ktorí sa venovali saké, cestovateľmi. Dostali pomenovanie tóji a po celé generácie cestovali medzi pivovarmi, kde pracovali počas zimenj sezóny. Keďže saké začalo s poklesom vyškolených tóji upadať, majitelia podnikov si ho začali variť sami. Aj keď v krajine zapadajúceho slnka v tomto smere dominujú muži, dnes nájdeme aj 20 výrobkýň. Pre ne dokonca vznikla aj skupina The Women´s Sake Industry Group. Z majiteliek stojí za pozornosť Emi Machida, ktorá už stihla získať 7 zlatých medailí na výročných cenách Japan Sake Awards. Miho Imada je známa svojou „hirošimskou“ metódou varenia, pri ktorej sa využíva veľmi mäkká voda, nízke teploty a pomalý proces fermentácie pre dosiahnutie aróm a chuti. Pivovar Minoh, ktorý bolo otvorený v roku 1997 neďaleko Osaky, vedie Kaori Oshita. V Južnej Kórei je za priekopníčku pivovarníctva považovaná Seolhee Lee zo spoločnosti Magpie Brewing Company (spoluvlastníčkou je Tiffany Needham).
Počuli ste už o Pink Boots Society? Ide o organizáciu, ktorá podporuje ženy pracujúce v pivnom priemysle. Založila ju Teri Farhrendorfová, ktorá bola inšpirovaná prvou sládkyňou Carol Stoudtovou. O tej sme už spomenuli, že svoj vlastný pivovar spustila do prevádzky v roku 1987. Pobočky organizácie nájdeme v Austrálii, USA a v Kanade. Mimovládna organizácie na podporu kultúry a vzdelávania o pive funguje od roku 2012 v Mexiku pod názvom The Female Beer Tasters in Mexico. V roku 2020 disponovala s viac ako 2000 členkami v 15 mestách Mexika a v San Diegu v Californii. Už spomenutá Adelitas Cerveras je kolektív 130 mexických žien, ktorý bol založený v roku 2019 a podporuje účasť žien v pivnom priemysle.
V Severnej Karolíne existuje od roku 2017 podujatie Biére de Femme. To má za cieľ spojiť ženy v tomto sektore, no je tu priestor aj pre stretnutia sa spotrebiteľov aj nadšencov remeselného piva všetkých pohlaví. Na Floride vznikol v roku 2016 pre podporu žien v pivovarníctve festival FemAle Brew Fest. Vo Švédsku môžete ochutnať pivo „We Can Do It“ podľa vzoru plagátu Rosie the Riveter od Westinghouse. Cieľom bolo vytvoriť pivo vyrobené ženami, ktoré by ale nebolo slabšie ani ovocné, ale skôr na základe vedeckých zistení toho, čo ženy naozaj chcú piť.
Ak sa vám páčil tento článok, odporúčame vám aj ten predchádzajúci, ktorí nájdete na webe projektu Maravar sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci v sekcii blog pod názvom „Mocné ženy vo svete piva“. Dozviete sa v ňom množstvo zaujímavosti o tom, akú dôležitosť majú zástupkyne nežnejšieho pohlavia vo svete zlatistého moku už od nepamäti.